Dorpsfonds Nieuws

jul11

Nieuwe fietsroute door prehistorisch Groningen

Mede op initiatief van Jeroen de Grijs is naar aanleiding van het fietsevenement Haren-Haren de gemeente Haren aangesloten bij De Hondsrug UNESCO Global Geopark. Dit gebied heeft zijn eigen unieke geologische geschiedenis. Een geologisch erfgoed dat bepalend is voor de natuur en de cultuur van fit gebied. Samen geven deze elementen een geopark een identiteit die het onderscheidt van andere gebieden. Resultaat is dat Marketing Groningen en Geopark De Hondsrug de gemeente Haren gaan “vermarkten” in hun externe communicatie. Daartoe heeft Dorpsfonds Haren de aanzet gegeven voor de ontwikkeling van onderstaande fietsroute.

Dorpsfonds-Haren_Zuidlaardermeer-fietsroute-ontdek-prehistorisch-groningen-hondsrug

Fietsroute De Hondsrug neemt je mee terug naar de ijstijden en prehistorie

Vanaf begin juli is de fietsroute De Hondsrug: Ontdek prehistorisch Groningen beschikbaar. De route gaat door de gemeenten Groningen en Haren. Onderweg wordt het verhaal van de Hondsrug, waarin ijstijden en prehistorie centraal staan, beleefbaar. Sinds september 2015 maken de gemeenten Groningen en Haren deel uit van De Hondsrug UNESCO Geopark. Het Hondsruggebied is het eerste Geopark van Nederland en werd in 2015 uitgeroepen tot UNESCO Global Geopark.

Het Hondsruggebied ten zuiden van de stad Groningen bestaat uit een viertal kaarsrechte heuvelruggen die in de voorlaatste ijstijd ontstaan zijn. De meest prominente Hondsrug is de heuvel die van Groningen tot aan Emmen loopt en 70 kilometer lang is. Veel geschiedenis is nog steeds zichtbaar in het landschap, bijvoorbeeld door de essen, hunebedden en beekdalen. Het gebied vormt daarmee een uitnodigend decor voor een fietstocht.

De route

De route start vanaf de Grote Markt, bij het Hoogstraatje in de binnenstad van Groningen. Daar en in de omliggende straten is het hoogteverschil goed zichtbaar en merkbaar. Vanaf dit punt fietst men naar het zuiden langs voormalige akkercomplexen van de Trechterbekercultuur, langs het gehucht Essen met een fascinerend kloosterverleden en de Harener Hortus Botanicus waar in 2017 een Hondsrugtuin geopend zal worden. Via onder andere de Rijksstraatweg, het Hunzedal, het pittoreske dorpje Noordlaren, de Geoparkexpositie bij Waterpark de Bloemert, de hunebedden in Midlaren en Noordlaren, het Noordlaarderbos, het beekdal van de Drentsche Aa, eindigt de route daar waar hij begon: op de Grote Markt.

De fietsroute van ongeveer 44 kilometer start en eindigt op de Grote Markt van Groningen en volgt veelal de fietsknooppunten. De fietsroute is een product van de samenwerking tussen Geopark de Hondsrug, De Verhalen van Groningen en Marketing Groningen. De route is onder andere verkrijgbaar bij de VVV voor €1,50.

Deel bericht: