Dorpsfonds Nieuws

Paartje zeearenden nestelt bij Zuidlaardermeer

mei05

Leve de zeearend in Haren!

In het Groninger deel van het Hunzedal, rond het Zuidlaardermeer, is een jonge zeearend geboren. Dit is een primeur voor de provincie Groningen. Het zeearendpaar deed dit jaar voor het eerst een serieuze broedpoging, wat dus uiteindelijk tot broedsucces heeft geleid. Al een aantal jaren leeft er een zeearendpaar in de gemeente Haren, vlakbij het Zuidlaardermeer. In 2016 pikten de zeearenden al een haviksnest in en zijn ze zich gaan settelen. Dit jaar deden ze een succesvolle broedpoging: Het eerste kuikentje is begin mei uit het ei gekropen!

De zeearend is de grootste, in Europa voorkomende, arend. De spanwijdte van een zeearend kan wel 240 cm bedragen. Het is dan ook een indrukwekkend gezicht als je ze ziet vliegen boven de polders.  

Het Hunzedal en het Zuidlaardermeer staan bekend als een paradijs voor vogels. Dat nu de zeearend in dit gebied een jong grootbrengt, duidt op een succesvol natuurbeheer van Het Groninger Landschap. Waterkwaliteit wordt steeds beter waardoor er ook voldoende eten beschikbaar is. Rust blijft enorm belangrijk, vandaar dat Het Groninger Landschap oproept om het jonge gezinnetje met rust te laten en niet te dichtbij het nest te komen.

Andere leuke zeearendfeitjes

  • Zeearenden zijn roofdieren. Ze jagen vooral op watervogels en vissen
  • Ze kunnen wel 20 jaar oud worden
  • Zeearenden nestelen op hoge plekken (bomen of rotswanden) en pikken regelmatig een ander groot nest in
  • Het legsel bestaat uit een tot drie eieren
  • Oorspronkelijk kwam de zeearend in heel Europa voor, maar vooral in Midden- en Zuid-Europa is de soort verdwenen

Zeearend paspoort

LATIJNSE NAAM: Haliaeetus albicilla.
BIJNAAM: Vliegende deur (vanwege de enorme spanwijdte van de vleugels).
UITERLIJKE KENMERKEN: grote gele snavel, diep gevingerde vleugels en witte staart. Jonge exemplaren hebben die witte staart overigens niet.
SPANWIJDTE: 200-250 cm. 
LENGTE: 80-105 cm.
GEWICHT: 3-7 kg.
LEEFGEBIED: kusten, meren, rivieren, eilanden en moerassige gebieden.
VOORTPLANTING: legt 1-2 eieren in een groot en hooggelegen nest. Zowel man als vrouw broedt circa 40 dagen. Meestal krijgen ze één jong. Vogels blijven in hun broedgebied.
VOEDSEL: vooral meerkoeten, brandganzen, karpers en soms bot (zoutwatervis).
Bronnen:

Deel bericht: